Недостатня кількість овочесховищ в Україні спричиняє втрату 60% овочів.
Незважаючи на те, що в Україні існують відмінні умови для вирощування овочів і фруктів, зокрема родючі ґрунти, оптимальний клімат та зручне розташування поруч із ринком ЄС, країна залишається нетто-імпортером більшості плодів і овочів.
Україна стикається з серйозними післязбиральними втратами плодової та овочевої продукції, які можуть коливатися від 40 до 60%. Ці втрати зумовлені дефіцитом належно обладнаних складських приміщень. Такі дані наводяться в огляді Міністерства аграрної політики, присвяченому ринку свіжих фруктів та овочів в Україні та Європейському Союзі.
Незважаючи на те, що в Україні існують відмінні умови для вирощування овочів і фруктів, зокрема родючі ґрунти, оптимальний клімат та зручне розташування поруч із ринком ЄС, країна залишається нетто-імпортером більшості плодів і овочів.
Основна частина виробництва здійснюється в невеликих фермерських господарствах, які забезпечують 94% обсягу овочевої продукції та 82% обсягу фруктів.
Зауважується, що розвиток цієї галузі може стати важливим елементом відновлення економіки та розвитку сільських територій. Однак це стримується низьким рівнем механізації, порівняно з ЄС, відсутністю сертифікатів для експорту та дефіцитом сховищ. Війна також внесла додаткові труднощі, знищивши третину запасів прісної води та замінувавши значні території, що ускладнює вирощування овочів.
Згадаємо, що в Україні ціни на картоплю досягають нових висот. На початку жовтня вартість картоплі коливалася в межах 17-22 гривень.
На скільки за рік подорожчав борщ