Тренер-дієтолог визначив найбільш корисні десерти - і це не шоколад - На пенсії.


Для людей, які намагаються схуднути або дотримуються здорового харчування, важливо споживати корисну їжу, яка не додасть зайвих кілограмів. Тож часто виникає питання: невже, аби бути струнким і здоровим, назавжди доведеться відмовитися від солодощів?

Тренер Віктор Мандзяк на своїй сторінці у Facebook спростовує широко поширений міф, що шоколад є найбільш корисним десертом.

Раніше ми ділилися порадами щодо того, які десерти найкраще підходять для літніх людей.

"Морозиво, шоколад, зефір, цукерки та мед - це все смачні десерти. Солодощі завжди асоціюються з солодкістю, а вона, у свою чергу, походить від високого вмісту цукру. Багато цукру означає велику кількість калорій. А з високою калорійністю приходить необхідність контролювати їх споживання, щоб наша талія залишалася у формі. Моя філософія при виборі десертів завжди залишається незмінною: не обирай найкорисніший чи найменш калорійний варіант, обирай той, що приносить найбільше задоволення саме тобі. Адже солодощі - це більше про радість для душі, ніж про живлення тіла", - зазначає тренер.

На запитання про те, які солодощі корисні, Віктор Мандзяк впевнено відповідає: "Безумовно, сухофрукти".

Нутриціолог зазначає, що сухофрукти є фруктами та ягодами, з яких виведено більшу частину вологи.

"Якщо у середньостатистичному фрукті є 85% води, то у сухофрукті - лише 15%. Саме сушіння робить фрукт десертом, найкориснішим десертом, тому що все у ньому збільшується в кількості, концентрується. Десертом сушений фрукт стає тому, що в ньому кількість цукру збільшується у 6 разів, з 10 до 60% у середньому. А найздоровішим він стає, тому що і вітаміни, і мінерали, і клітковина із сушінням у ньому концентрується. Виняток - аскорбінка: витамін С чутливий до тепла", - пише Віктор Мандзяк.

Згідно з інформацією нутриціолога, у 100 грамах сухофруктів можна знайти від 7 до 9 грамів клітковини. Сучасні рекомендації з харчування радять споживати щодня щонайменше 25 грамів клітковини. Проте, багато людей у 21 столітті не досягають цього показника.

"Кожен грам спожитої клітковини зменшує кількість засвоєних калорій. Наприклад, у 100 грамах чорносливу міститься 250 калорій, але враховуючи 49 калорій, які організм не зможе засвоїти через наявність клітковини (7x7=49), в результаті з сушених сливок вийде лише 200 калорій", - пояснює тренер.

І робить висновок: "Так, можливо, сухофрукти - не найсмачніший десерт, але найкорисніший - це точно!"

Related posts