Смакова різноманітність традиційної кухні Чорногорії
Чимало ресторанів не лише готують страви за старовинними чорногорськими рецептами, але й своїм архітектурним дизайном відтворюють атмосферу традиційної чорногорської оселі.
У традиційній чорногорській кухні існує оригінальна методика приготування курятини: курчат посипають сіллю та поміщають всередину баранчика або козеняти, які потім запікають на рожні.
Коли баранець закінчить готуватися, курча не лише добре просмажиться, але й набуде неповторного смаку. Іноді перед подачею на стіл курча змащують медом...
Беруть шлунок свині або іншої худоби, ретельно очищають і промивають його. Всередину кладуть шматки м'яса та доливають води. Потім шлунок міцно зав'язують, покривають його золою та гарячим вугіллям або підвішують над вогнем. Таким чином, страву готують над полум'ям...
Перед в'яленням крупну рибу очищають і розкривають, наче сторінки книги. Її розміщують між дощок, забезпечуючи рівномірне потрапляння сонячних променів. Щоранку рибу занурюють у морську воду, а після завершення сушіння коптять над вогнем і упаковують у паперові мішечки. Взимку її варять і подають з овочами.
Якщо зіскребти соковиту частину кори дерева у молодого бука, берези, дуба або граба, то з'являється сік, який відмінно втамовує спрагу. У безводних місцях під час війни люди часто користувалися такими прихованими лісовими благами...