Як насолоджуватися кавою, не турбуючи про жовті плями та наліт на зубах: поради від стоматолога.


Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на сайт Health.

Кава має кислуватий смак, що може призводити до пошкодження емалі або верхнього шару зубів.

Стоматолог Августо Роблес зазначив, що шкода або фарбування зубів, викликані вживанням кави, залежить від двох основних факторів: часу контакту та частоти споживання.

Тривалість впливу залежить від часу, який ви витрачаєте на споживання кави. Якщо пити її повільно, роблячи перерви між ковтками, зуби знову і знову контактують з кислотами та дубильними речовинами.

"Тривалий вплив ніколи не дасть слині змогу повністю компенсувати кислотність у порожнині рота," - зазначив Роблес.

Слина є одним з основних механізмів ротової порожнини для запобігання карієсу. Але якщо ви часто та повільно п'єте каву, слина не в змозі її повністю вимити. А якщо в напої є цукор і вершки, то це може збільшити ризик пошкодження емалі та появу карієсу.

Зуби формуються з кількох шарів. Як зазначає Роблес, зовнішні шари мають мікроскопічні виступи та пори, в яких можуть затримуватися залишки їжі. Продукти, що містять дубильні речовини, такі як червоне вино, соєвий соус, кава або чай, здатні осідати на цих виступах, що призводить до зміни кольору зубної емалі. Проте, на щастя, ці речовини не проникають занадто глибоко в структуру зуба.

Отже, якщо почистити зуби після вживання кави, це дозволить усунути значну частину пігментів, які можуть залишитися на емалі.

Очищення зубів перед вживанням кави знижує наявність захисного шару слини на їх поверхні. Ця слина, коли присутня, здатна допомогти зменшити кислотний вплив, який потрапляє на зуби.

Якщо ви все-таки почистили зуби перед тим, як випити каву, то варто зачекати 15 хвилин, перш ніж зробити перший ковток, щоб дати слиновому бар'єру відновитися.

Чищення щіткою після того, як ви насолодитеся кавою, ідеально підходить для запобігання темних плямам. Однак, варто зачекати 20 хвилин.

"Поверхня зубів після кави буде розм'якшена кислотою. Якщо ви після цього почистите зуби, то можете пошкодити структуру зуба", - додав лікар.

Вам не потрібно випивати всю чашку кави за кілька хвилин, але спробуйте приділити 30 хвилин на каву, а не пити її протягом кількох годин.

Перехід на зелений чай може стати корисним рішенням для поліпшення загального стану ротової порожнини. Відповідно до масштабного дослідження, проведеного в 2018 році, літні японці, які регулярно вживали зелений чай, демонстрували вищі показники здоров'я рота в порівнянні з тими, хто надавав перевагу каві.

Соломинка є відмінним методом, щоб зменшити вплив кави на зуби. Просто важливо розмістити її таким чином, щоб напій обминав передні зуби.

Додавання цукру до кави може збільшити ризик карієсу. Якщо ви щодня п'єте каву з цукром, то можливо варто відмовитись від цієї звички.

Крім того, ви можете замінити цукор штучним підсолоджувачем.

Related posts